Zdravé mlsání

Zdravé a chutné recepty

Mlsat lze i zdravě a bez výčitek

Jablečný koláč

Tento recept je jeden z mých nejoblíbenějších nejen pro mě, ale i pro mé okolí. Několikrát již posloužil i jako lehký úplatek...

Na tento recept budeme potřebovat:

  • Dvě vajíčka
  • Dva hrnky ovesných vloček
  • 3-4 jablka
  • Skořici
  • Půl vaničky tvarohu
  • Jogurt
  • Hrozinky

Postup:

Nejprve si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Přimícháme ostatní ingredience a vše pořádně promícháme. Vymažeme formou, kterou vysypeme kokosem a přelijeme do ní těsto. Předehřejeme si troubu na 200°C a pak pečeme přibližně 20 minut.

Tento koláč lze dělat na mnoho způsobů a s obměnou ingrediencí. Můžete například místo jogurtu použít podmáslí a místo rozinek brusinky. Výborný je tento koláč k snídani například s domácí marmeládou.


Banánový chlebíček

Banánový chlebíček. Řeknete si, copak je to za zvláštnost, ale mohu říci, že se jedná o výbornou pochoutku například k čaji nebo kávě. Tento pokrm byl velikým hitem svého času za velkou louží, ale jak to tak bývá, dostal se záhy i na starý kontinent až k nám. Každý ho dělá trochu jinak, ale já ho vyzkoušela ve zdravém provedení (jak jinak).

Na tento recept budeme potřebovat:

  • půl vaničky tvarohu
  • jeden jogurt
  • chia semínka
  • prášek do perníku
  • kokos
  • olivový olej
  • dvě vejce
  • 3 zralé banány
  • rozinky/ořechy
  • skořici
  • půl skleničky vody
  • 180g rozmixovaných vloček (lze použít vločky z Lidlu)
  • 100g mouky (druh je na Vás)
  • med

Postup:

V jedné misce smícháme suché ingredience a v druhé tekuté, společně s banány, které rozmixujeme. Nakonec vše smícháme dohromady a na doslazení můžeme použít med nebo agáve sirup. Do banánového chlebíčku můžeme přimíchat i sáček rozinek, které chlebíčku dodají vláčnější chuť. Formu vymažeme slunečnicovým olejem a vysypeme kokosem. Po naplnění vložíme formu do vyhřáté na 200 stupňů a zhruba 40 minut pečeme.

Chlebíček je skvělý jak v teplé, tak i studené formě. A tip pro mlsné jazýčky nebo těm, kterým by se mohl zdát málo sladký, můžete použít libovolnou marmeládu dle Vaší chuti. Já osobně jsem ho podávala na snídani s domácí jahodovou marmeládou. Dobrou chuť ;)


Ovocné knedlíky

Znáte tu známou hlášku z filmu Pelíšky? "Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé? Noky přece musí být trošičku mazlavé. Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky? Ano, maminčiny noky přece. Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný. Ale mluvila jsi o maminčiných vynikajících bramborových knedlících?"... Sice tato pochoutka bude uvnitř vláčná, na povrch mazlavá, ale já tomu zkrátka stejně říkám, švestkové knedlíky. :)

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 200g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 250g odtučněného tvarohu
  • sůl

Postup:

Do kastrolu nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Ve vedlejší misce smícháme všechny ingredience a uděláme z nich těsto. Pokud těsto hodně lepí, můžeme přisypat ještě trochu ovesných vloček. Ruce si lehce navlhčíme a obalíme ovesnými vločkami. Na dlani uděláme z těsta placičku a do středu vložíme ovoce. Tvoříme kuličky, které dáváme do vroucí vody. Tvorba kuliček a práce s těstem chce trochu cviku, ale pak je to během pár minut hotové. Až knedlíky vyplavou na povrch, necháme je ještě chvilku povařit a pak vyndáme na talíř.Knedlíky podáváme s tvarohem, kefírem, zmrzlinou nebo čímkoliv jiným, na co máte právě zrovna chuť. Je to výborná varianta dezertu anebo je lze použít, jako hlavní chod, protože díky ovesným vločkám velmi zasytí.


Müsli sušenky

Koupit si müsli sušenky v obchodě dnes dokáže každý, ale co si dát tu práci a upéct si je doma? Řeknu Vám, že to není to vůbec těžké. Jednak Vás bude hřát ten pocit, že jste opět zkusili vytvořit něco nového, a navíc máte při míchání ingrediencí opravdu jistotu, že vše co do nich přidáte, bude opravdu zdravé. A pak, že to bez chemie nepůjde... :)

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 a ½ hrnku mléka (sojové)
  • Chia semínka
  • 2x vejce
  • 2 dětské výživy (pozor na složení), mohou být i domácí
  • Rozinky, hořká čokoláda

Postup:

V míse smícháme všechny ingredience a do vymazaného plechu směs nalejeme. Dětskou výživu můžeme použít dle naší libosti. Dozdobíme podle chuti rozinkami, nebo hořkou čokoládu.

Plech dáme do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 35 minut. Počkáme, dokud ovesné vločky nezezlátnou, a poté vyndáme z trouby.

Sušenky podáváme k čaji nebo si je můžeme zabalit s sebou do krabičky k svačině. :)


Müsli srdíčka

Určitě jste se každý alespoň jednou setkal s müsli srdíčky. Dnes si jedny takové zkusíme upéct. Nebudou sice tak křupavé jako z obchodu, ale jejich vláčnost a sytost oceníte určitě mnohem více.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 140g celozrnné mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 300g ovesných vloček
  • Ovoce
  • Sirup
  • Chia semínka

Postup:

Nejprve si rozehřejeme máslo, které následně smícháme s moukou a ovesnými vločkami. Ovoce, které se do srdíček rozhodnete přidat je jen a jen na Vás, a totéž platí i o následném doslazování. Já jsem milovník chia semínek, takže ty v mém případě nesmí v tomto receptu chybět.


Waflová srdíčka

Dnes mi přišla nová forma na wafle, a tak jsem ji musela nutně vyzkoušet. Wafle jsou rychle hotové a hlavně z ingrediencí, co najdeme všichni doma :) tak hurá do toho :)

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 vejce
  • 1 jogurt (ovocný nebo bílý)
  • Ovesné vločky
  • Mléko
  • 90% čokoláda, chia semínka

Postup:

Troubu si předehřejeme na 120°c a po dobu, co se trouba bude předehřívat, smícháme všechny ingredience. Nejdříve vyšleháme jogurt s vejce, poté přidáme trochu mléka. Do této směsi přimícháme jemné ovesné vločky, aby vzniklo husté těsto. Naplníme formu, případně košíčky na muffiny a dáme na 12 minut péct.

Je to rychlá a zdravá svačina do práce nebo do školy, kterou můžete uždibovat během celého dne :)


Zázvorové sušenky

Je tu doba nemocí, chřipek a jiných nepříjemných zdravotních stavů. Lze jim i chutně předcházet. Jestli jste milovníci zázvoru stejně jako já, tak tohle je recept pro Vás. Připravíme si zázvorové sušenky.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • zázvor (zhruba 6-7 cm)
  • 100g špaldové mouky
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce medu
  • chia semínka
  • citronová (pomerančová) kůra
  • 90% čokoládu

Potup:

V misce smícháme mouku s ovesnými vločkami, nastrouhaný zázvor a přidáme rozpuštěný med. Společně s medem rozšleháme a přidáme prášek do pečiva a trochu citronové kůry. Do těsta můžete přisypat různá semínka, nebo ovoce. Pro tento recept jsem použila chia semínka, která více lahodí oku, než by je člověk v receptu pociťoval. Vše důkladně promícháme. Pokud Vám těsto nebude držet pohromadě, je možné přimíchat trochu bílého jogurtu, mléka, nebo třeba vychlazeného kefíru.

Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme z těsta placky, nebo jeden velký plát, který po upečení rozkrájíme. Sušenky budeme péct v předehřáté troubě na 180°C po dobu 20 minut. Sušenky jsou výborná svačinka, která potěší nejen Vaše chuťové buňky, ale také Váš imunitní systém.


Matcha lívanečky

Určitě znáte Matcha tea jako nápoj, ale co z něj zkusit vařit? Dnes si zkusíme jednoduchý recept na Matcha lívanečky, které jsou skvělé jako snídaně před náročným dnem.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 8g matcha tea
  • 3 vejce
  • 140ml mléka
  • 115g celozrnné mouky
  • špetku soli a prášku do pečiva
  • olej

Postup:

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Ostatní ingredience smícháme dohromady a vytvoříme těsto, do kterého následně opatrně přimícháme sníh z bílků. Lívanečky smažíme do zlatova.Lívanečky jsou skvělé s ovocem, javorovým sirupem a trochou karobu, nebo je můžete podávat třeba jen s jogurtem :) 


Celozrnné palačinky

Také si občas říkáte, že byste si dali něco dobrého, ale nemůžete přijít na to, co by to mělo být? Myslím, že tímto receptem vyřešíte Vaše rozhodování a navíc uspokojíte i své chuťové pohárky. Pokud se nad myšlenkou čerstvých voňavých palačinek jen mlsně oblíznete, jste tady dnes správně.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 250ml mléka
  • 100g celozrnné mouky
  • 2ks vejce
  • Olej
  • Jogurt bílý
  • Sirup

Postup:

K tomuto postupu není moc co psát. Připravíme si těsto na palačinky a usmažíme je. Palačinky naplníme bílým jogurtem a navrch pokapeme sirupem. Já jsem použila kukuřičný, který mi svou chutí připomíná karamel.


Kaše NOMINA s banánem a brusinkami

Rychlá a lahodná snídaně s ovocem je zdrojem energie na celý den :) 

Na tento recept budeme potřebovat:

  • Mléko (sójové)
  • Agáve sirup
  • Kaše NOMINA
  • Chia semínka
  • Ovoce

Postup:

Do misky dám odměrku sójového mléka na dávku vody a zaleji vroucí vodou. Za stálého míchání přisypávám postupně kaši, dokud nezhoustne. Postupem času si v této činnosti člověk vybuduje odhad a cvik. Co Vám budu povídat, mé první pokusy se také hned na poprvé úplně nezdařily. Když je kaše hustá dle mých představ, nechám ji cca 5 minut odstát. Mezi tím si připravím ovoce, které chci do kaše dát. Do kaše přidám chia semínka, agáve sirup a dozdobím ovocem.
Tato snídaně je hotová během deseti minut a zasytí opravdu na celé dopoledne. Kaší je nespočet druhů, stejně tak jako variací s čím si ji můžete dát.


Višňové muffiny

Období obsypaných stromů višněmi je tu a s ním i můj pilotní recept na višňové muffiny.

Tento recept jistě nebude poslední, jehož hlavní ingrediencí jsou právě višně.

Tento recept patří mezi mé experimentální, a jak to tak v experimentech bývá, většina ingrediencí je přisypávána, či přimíchávána od oka.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku ovesných vloček
  • Skořici
  • 1 a ½ hrnku mléka (sojové)
  • Chia semínka
  • Agáve sirup
  • 2x vejce
  • Tři hrsti višní
  • 1PL kypřícího prášku do perníku
  • 2PL slunečnicového oleje

Postup:

V míse smícháme hrnek a půl ovesných vloček s 1PL skořice a hrnkem a půl mléka. Do směsi přimícháme trochu agáve sirupu a dáme na půl minuty ohřát do mikrovlnky. Vločky vsáknou mléko a krásně nabobtnají. Poté přidáme 1PL kypřícího prášku do perníku, chia semínka a 2PL oleje. Do celého těsta nakonec přimícháme dvě vejce a vše společně s višněmi promícháme. Kdo chce, může pro lepší chuť přidat malé kostičky hořké čokolády.

Předem vymazané formičky na muffiny plníme těstem a poté dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 35 minut.


Zapečené ovesné vločky

Dnes to bude recept na rychlý dezert, svačinu či snídani.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • ovesné vločky
  • chia semínka
  • ovoce
  • mléko

Postup:

V misce si smícháme ovesné vločky a mlékem, aby vznikla konzistence těsta. Je zcela na Vás kolik čeho dáte a jaký chcete mít poměr těsta a ovoce. Já měla v mrazáku mističku rozmačkaných jahod, které jsem přimíchala do těsta. Tento recept patří do kategorie ,,od oka" a tudíž j opravdu na Vás, jak těsto bude vypadat. Celou směs jsem pořádně promíchala a dala do zapékací misky. Trouba byla předehřát na 150 stupňu a celé se to zapékalo cca 30 minut.

Do těchto zapečených ovesných vloček můžete přidat jakékoliv ovoce. Tuto sladkou pochoutku ocení návštěva i Vy jako dezert nebo snídani. Příprava je jednoduchá rychlá a především sladká :) 


Rýžová buchta

Dnes tu pro Vás mám recept, který je tak trochu i vzpomínkou na mé dětství. Jedná se o rýžovou buchtu, kterou mi vždy připravovali doma, když jsem nemohla běžné jídlo.

Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže Basmati
  • ½ hrnku mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 PL koření do perníku
  • ½ PL prášku do pečiva
  • Kokos
  • Agavový sirup
  • Ovoce

Postup:

Rýži uvaříme dle návodu a necháme ji zlehka vychladnout. K rýži přidáme mléko, rozšlehaná vejce a přisypeme prášek do pečiva a perníku. Do vzniklého těsta přimícháme dle chuti také zvolené ovoce (já jsem pro tento recept použila rybíz).

Vyhřejeme si troubu cca na 200°C a než se nám nahřeje, připravíme si formu. Formu vymažeme a vysypeme kokosem a nakonec do ní přelejeme vzniklé těsto. Buchtu pečeme zhruba 30-40 minut.

Pokud Vám buchta bude připadat poněkud suchá, je skvělé ji potřít například domácí marmeládou. Je to výborná a sytá sladká svačinka nebo snídaně.


Karobové wafle

Recept na wafle tu už jednou byl, ale po upečení waflí z karobu jsem si řekla, že sem ještě jeden dám. Wafle vypadají jako by byly připálené, ale není tomu tak. Jsou skvělé a lahodí nejen oko, ale i chuťovým buňkám. Tyto ingredience postačí na 5 menších waflí.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku skořice (můžete dát více)
  • 2 lžíce karobu
  • 1 vejce
  • 80g jemných vloček
  • 150ml mléka

Postup:

Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience a až na závěr přidáme mléko. Těsto se tak bude lépe tvořit a bude lépe promíchané. Dle vaší libosti můžete do těsta ještě přimíchat například rozmačkaný banán, oříšky, hořkou čokoládu, nebo nějaká semínka (např. lněné semínko, chia). Po naplnění formiček pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 25 minut.

Wafle jsou skvělé polité jogurtem, nebo s ovocem. Těsto můžete použít i na muffiny, avšak je potřeba jej péct o 15 minut déle, než wafle. 


Vánoční perníčky

Vánoce jsou za dveřmi a vidina nezdravého jídla je velká. Zkuste si udělat zdravější cukroví, aby nebylo lákadel tolik. Vánoce jsou jednou do roka, ale proč si je neuzpůsobit podle vašich představ. Zkusíme si upéct perníčky, které nerozeznáte od těch běžných.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 2PL oleje
  • 1 vejce
  • 1/2PL prášku do pečiva
  • 1PL karobu
  • 1/2PL skořice
  • 200g špaldové mouky
  • med (javorový sirup)
  • voda

Postup:

Nejdříve smícháme suché ingredience, do který následně přidáme vejce, olej a trochu vody. Tvoříme těsto, které by mělo být lehce lepkavé. Těsto můžeme dosladit medem, nebo javorovým sirupem. Vypracované a zabalené těsto v potravinářské folii dáme přes noc odpočinout do lednice. Pokud nemáte čas čekat postačí 4-5 hodin.

Odpočaté těsto vyválíme na posypaném válu moukou a následně vykrájíme vámi zvolené tvary. Pečeme 10-15 minut v předehřát troubě na 180°C. Po vytažení perníčky můžete potřít rozšlehaným vajíčkem. Já osobně jsem to neudělala a perníčky jsou i tak výborné.

Je dobré nechat perníčky několik dní odležet. Tyto perníčky určitě nadchnou vás, ale i návštěvy, kterých mezi svátky není nikdy málo


Rychlá buchta

Dnes tu pro Vás mám jeden recept na takzvanou rychlobuchtu, kdy je vše hotové tak rychle, že než se stihnete otočit v kuchyni, máte hotovo, bude tedy záležet jen na Vaší fantazii a zručnosti.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 300 g polohrubé kukuřičné mouky (můžete použít i jinou)
  • 300 ml mléka

Postup:

Všechny ingredience společně smícháme a následně dochutíme dle fantazie. Do těsta můžete přidat různé oříšky, semínka, nebo ovoce. Pokud chcete buchtu udělat výživnější, můžete použít protein nebo dle chuti například i matcha tea. Opravdu stačí vše jen smíchat a ingredience osladit a dát do vymazané formy. Troubu si předehřejeme na 170 °C a pak pečeme zhruba půl hodiny.

Buchta se skvěle hodí na snídani nebo k odpolední kávě či čaji. Po přidání proteinu se hravě promění ve fitness buchtu, kterou můžete zařadit do jídelníčku například při hubnutí během cvičení.

Zdraví v jídle © 2016
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky