Hlavní jídla

Zdravé a chutné recepty

Dejme si záležet na hlavním jídle našeho dne.

DM plátek a rajčatové těstoviny 

Po delší autorské odmlce a rádoby prázdninovému modu na svých stránkách jsem si pro Vás připravila nový recept. Musím říct, že poslední dobou jsem si ho velmi oblíbila, tak snad proto jsem se opět rozhodla, že se o něj podělím. Je jednoduchý, rychlý a chutná dokonce i mému okolí, které příliš zdravému jídlu nebo stravě právě neholduje a nevyhledává ji.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • Celozrnné těstoviny
  • Cibuli
  • 3-4 velká rajčata
  • Koření
  • Bio plátek DM

Postup:

Dáme vařit těstoviny a mezi tím si nadrobno nakrájíme rajčata a cibuli. V hlubší pánvi na troše oleje necháme cibuli zesklovatět a přidáme rajčata. Zalijeme trochou vody, promícháme a chvíli podusíme, než rajčata změknou. V závěru dochutíme a na mírném plameni udržujeme teplotu, než se těstoviny dovaří. Na vedlejší pánvi, můžeme samozřejmě použít i pánev po připravené směsi, z obou stran plátek ohřejeme.

Poté co scedíme těstoviny, je smícháme s rajčatovou směsí a podáváme společně s plátkem ozdobené čerstvě natrhanou bazalkou.


Bezové placičky

Aktuální počasí a doba začínajícího léta je ideální volbou pro využití krásné a voňavé rostliny jménem bez. Jelikož mě tato rostlinka učarovala natolik, rozhodla jsem se i s malou pomocí internetu a slovním spojením "recepty z bezu" vyzkoušet a upravit recept na bezinkové placičky zvané Kosmatice.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 vajíčko
  • 70 g špaldové mouky
  • trochu mléka
  • sůl (případně cukr nebo jiné sladidlo)
  • bezové květy

Postup:

Jako první si očistíme květy bezu. Z připravených surovin umícháme těsto a vždy jeden svazek bezu namočíme do těsta a na pánvi s rozehřátým olejem dozlatova smažíme z obou stran. Přebývající zelené části květu nakonec ostříháme. Placičky si můžete udělat i na sladko, kdy pouze sůl zaměníme za cukr. Slané placičky můžete například podávat se salátem, kdy se hodí jako příjemné lehké letní jídlo například k večeři, a ty sladké podávat s ovocem třeba jako odpolední desert.


Zapečené Bulgurito 

Dnes tu pro Vás mám recept na opravdu rychlý oběd, který vás skvěle zasytí a ani vás nebude stát tolik času a práce.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • hrnek bulguru (za syrova)
  • mraženou zeleninu
  • mozzarellu
  • 2ks vajec
  • koření, pepř, sůl

Postup:

Bulgur uvaříme dle návodu na obalu. Zeleninu necháme mezi tím lehce podusit a připravíme si zapékací misku, a nakrájíme mozzarellu. Až bude Bulgur hotový, smícháme ho v zapékací míse se zeleninou a dochutíme dle potřeby. Na závěr přidáme mozzarellu a zamícháme společně s vajíčky. Do předehřáté trouby na 200°C dáme zapéct zhruba na 20 minut.

Bulgurito vám vystačí zhruba na 3-4 porce. Dle chuťi lze tento recept obměňovat, stačí přidat například tofu a recept má hned úplně jiný rozměr. ;)


Fazolky s tofu

Dnes tu máme recept na rychlý "krabičkový" oběd. Během chvilky máte uvařený skvělý oběd na cestu. Je ideální, pokud nechcete riskovat, že Vás někde přepadne chuť na něco nezdravého.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • zelené fazolky
  • tofu 
  • žampiony
  • sůl, pepř, bylinky

Postup:

Na páře si připravíme fazolky a po jejich změknutí přidáme zhruba na 10 minut několik plátků žampionu. Dochutíme dle libosti a na závěr přidáme na kostičky nakrájené tofu. Druh tofu je zcela na Vás, jaké preferujete. Moje oblíbené je bylinkové a do tohoto receptu se skvěle hodilo. 
Fazolky podáváme posypané sýrem a můžeme k nim přisypat ještě několik zelených oliv pro ozvláštnění a doplnění chuti. Tento recept lze dělat na několik způsobů (s různou kombinací zeleniny) a s různými druhy koření, fantazii se meze nekladou :) 


Špenátové placičky

Tento recept Vás asi svým vzhledem nezaujme, ale věřte, že o to víc Vám zachutná. Některé jídla nepatří k těm fotogenickým a připomínají spíš pokrmy z pohádek. Avšak toto jídlo je chutné, zdravé a jednoduché zároveň. A o čem, že to mluvím? No přeci o špenátových placičkách, které můžete použít jako přílohu, tak i jako hlavní jídlo. Tak hurá do toho. :)

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 2ks vejce
  • 1x balení špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 100g celozrnné mouky
  • cibuli
  • olej (řepkový, olivový)
  • sůl, pepř

Postup:

Nakrájenou cibulku necháme na rozpáleném oleji udělat do zlatova a následně přidáme česnek. Počkáme než špenát změkne a následně přidáme ostatní ingredience. Vše pořádně promícháme v husté těsto (pokud bude moc řídké, můžeme přisypat ovesné vločky, nebo trochu celozrnné mouky). Smažíme z obou stran na mírném ohni. Dávejte pozor, placičky mají tendenci se přichytávat.

Během toho co se mi placičky smažily, jsem na hrubo nastrouhala tofu (natural) a společně s žampióny, které jsem měla v mrazáku, vytvořila směs. Tuto směs jsem ohřála na pánvičce a dochutila bazalkou, solí a pepřem. 


Cuketová pizza

Kdo je stejně vášnivým milovníkem pizzy, asi tak trochu jako já, velmi uvítá tento recept na jednu její domácí variantu. Navíc této pizzy můžete sníst kolik, kolik jen chcete a bez výčitek...

Na tento recept budeme potřebovat:

  • cuketu
  • vejce
  • česnek
  • bylinky
  • sýr (různé druhy)
  • šunku
  • rajčata

Postup:

Cuketu si oloupeme a rozmixujeme v mixéru, osolíme a necháme chvilku odstát. Cuketa pustí trochu vody, kterou buď slejeme, nebo přes utěrku vymačkáme. K cuketě přimícháme 1-2 stroužky česneku a vajíčka. Pokud by mělo těsto příliš vodovou konzistenci, můžeme přimíchat ještě trochu ovesných vloček.

Poté si na plech vytvoříme několik placek, které postupně zdobíme dle našich představ a dostupných ingrediencí. Můj tip je, nazdobit si několik různých variant a která Vám bude nakonec nejvíce chutnat, tak té se můžete při dalším vaření držet. Já jsem v tomto receptu použila šunku, sýr eidam, mozzarellu a rajčata. No a nakonec nesmíme všechno naše snažení zapomenout do zlatova upéct v troubě při teplotě 200 stupňů.


Patizonové placky

Patizon, už sám o sobě neobvyklý název této zeleniny napoví, že se nejedná úplně o běžnou surovinu do případného receptu. I já jsem musela hodně přemýšlet a hledat, co právě z patizonu uvařit. Rozhodla jsem se pro patizonové placky s pracovním názvem patizoňáky.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • část patizonu
  • ovesné vločky
  • bylinkovou sůl
  • olivový olej
  • vajíčka

Postup:

Tento recept je tak trochu ze sekce "podle voka do potoka", ale neděste se, jde především o vytvoření těsta, které je husté tak, aby se na pánvi ihned nerozteklo a drželo formu. Patizon nakrájíme, oloupeme a následně nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme dvě vajíčka a přisypáváme ovesné vločky, dokud nevytvoříme hustější těsto. Rozehřejeme si pánev a z těsta postupně děláme malé placičky, které opékáme dozlatova.

TIP: Placičky podáváme se zeleninovým salátem, sýrem nebo nakrájíme jako jednohubky a ozdobíme. Je to trochu neobvyklý recept, ale velmi vydatný, jak chuťově, tak i pro tělo.


Míchaná vajíčka trochu jinak

Také se Vám občas večer stává, že byste si dali něco dobrého, ale vlastně nevíte, čím byste Vaši chuť uspokojili? Mě častokrát také, a tak mě jednou večer napadlo trochu experimentovat a výsledek byl více než překvapující. Neskutečně jsem si pochutnala a rovněž mě i tato večeře příjemně zasytila. Jsou to míchaná vajíčka s ovesnými vločkami a rajčaty.

Na tento recept budeme potřbovat:

  • vajíčka
  • ovesné vločky
  • rajčata
  • bylinky
  • olivový olej

Postup:

Na pánvičce si rozpálíme olej a vylijeme do něj rozmíchaná vajíčka. Vajíčka osolíme, přidáme bylinky, ovesné vločky a rajčata. Párkrát promícháme a podáváme například se zeleninou.

Vajíčka můžeme udělat na cibulce a přidat třeba pažitku. Ovesné vločky zasytí a dodají tělu mnoho živin. Tento recept lze použít i jako snídani nebo rychlý a lehký oběd. 


Tofu tortilky

Rychlá a jednoduchá večeře, či oběd v horkých letních dnech.

Postup:

Nakrájíme rajčata a tofu na plátky. Tortillu si přehneme na půl, abychom věděli kam, až ji můžeme plnit. Do středu dáme sýr, a na něj vrstvíme rajčata s tofu. Poté přehneme a okraje tortilly ohneme doprostřed. Dáme na několik minut zapéct do toustovače.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • tortilly
  • rajčata
  • plátkový sýr
  • bylinkové tofu

 Plněné tortilly podáváme se zeleninou, salátem dle libosti nebo jen samotné, jako lehký oběd.  


Kuskusáčci

Neboli kuskusové placičky. Tento recept je opět rychlý a jednoduchý. Kuskus u nás v rodině mezi oblíbence úplně nepatří, ale vzhledem k tomu, že bydlím přes rok na vysokoškolských kolejích to je rychlé a zdravé jídlo, které zvládnu udělat i v jednoduchých podmínkách. Nečekala jsem že právě po těchto placičkách se doslova ,,zapráší". Z oběda na druhý den se stala svačina pro všechny co zrovna procházeli kuchyní.

Na tento recept budeme potřebovat:

    • 1/2 hrnku kus-kusu
    • Bylinky dle chuti
    • 2 vajíčka
    • Rajčata na přílohu
    • Sůl, pepř

    Postup:

    Cca do poloviny hrnku nasypeme kus-kus a přimícháme bylinky. Mám vyzkoušenou bazalku. Hrnek dolijeme vodou a přiklopíme. Necháme odstát a během čekání než kus-kus nasákne vodu si v mističce rozmícháme dvě vajíčka s trochou soli a pepře. K vajíčkům přidáme kus-kus a vytvoříme hladké těsto. Pokud je těsto příliš řídké a placičky se nedaří přimícháme trochu mouky. Placičky děláme na pánvi z obou stran a podáváme se salátem nebo zeleninou.

    P.S. pokud se Vám placičky nedaří udělejte z nich míchanici ;)

    Zdraví v jídle © 2016
    Vytvořeno službou Webnode
    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky