Pomazánky
Zdravé a chutné recepty
Dejme krekrům chuť.
Arašídová pomazánka
Jsou dva typy lidí... Ty, kteří ji milují a ty, kteří ji nesnáší. Dlouhou dobu jsem přemýšlela, do kterého typu patřím já. Po výrobě domácí arašídové pomazánky (másla) jsem měla hned jasno.
Na tento recept budeme potřebovat:
- 200g arašídů
- 1čl kvalitního olivového oleje
- 1čl medu
- špetku soli
Postup:
Arašídy si rozmixujeme společně s olejem a v závěru přidáme sůl a med. Mixujeme až do doby, než nám vznikne mazlavé máslo. Pro lepší chuť můžete nechat některé arašídy na menší kousky v pomazánce.
Plníme do skleniček, které jdou pevně uzavřít, aby se máslo nekazilo. Máslo je skvělé na vánočku, suchar, nebo i na dochucení kaše či na pečení
Dýňová pomazánka
Jak využít zbytek dýně, na něco jiného, než polévku nebo dort? Zkuste tuhle jednoduchou dýňovou pomazánku.Na tento recept budeme potřebovat:
- dýni
- bazalku
- sůl
- pepř
- olivový olej
- tvaroh
Postup:
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ty pokapeme olivovým olejem, bazalkou, osolíme a opepříme. Celou směs promícháme a dáme do misky do předem vyhřáté trouby. Necháme péct a během pečení občas promícháme. V případě připalování podlijeme lehce vodou a zhruba po 20 minutách vyndáme z trouby. Kostičky smícháme s tvarohem, a celou pomazánku pak dochutíme dle libosti našich chuťových pohárků.
Pomazánku posypeme bazalkou a můj tip je podávat ji namazanou na knëckebrodu. :)