Polévky

Zdravé a chutné recepty

Polévka prohřeje, ale i hydratuje náš organismus.

Špenátová

Tento recept byla ve finále pro mě tak trochu výzva, aneb jak nafotit naprosto nefotogenickou polévku tak, aby zaujala alespoň na fotkách. Polévka sice nevypadá úplně vábně, zato je však zdravá a chuťově naprosto vynikající, alespoň tedy pro mě.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 450g špenátu (mraženého)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • Olej
  • Jogurt
  • Kmín, sůl, pepř
  • Muškátový oříšek

Postup:

Na rozpáleném oleji si do zlatova osmažíme cibulku a následně přidáme špenát. Počkáme, než trochu povolí a zalejeme ho ½ hrnkem vody. Až se špenát zcela rozpustí, dolejeme ještě 250ml vody. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut povařit. Poté pořádně promícháme a podle toho máte-li rádi polévku řidší, ještě přidáte vodu další. Přidáme česnek, vejce a dochutíme dle představy.

Polévku podáváme s bílým jogurtem, který jí dodá příjemnou smetanovou chuť. Jak již bylo zmíněno, polévka vábně nevypadá, ale vašemu tělu dodá vše potřebné, obzvláště v tomto období, kdy je venku chvíli krásně a chvíli zima.


Dýňovka

Když se řekne dýně, vybavím si podzim. Kdekdo by mohl namítat, copak asi mají tihle dva společného, ale stejně tak, jako je dýně specifická svou barvou, tak i podzimní příroda umí v tomto období o sobě nechat znát nádhernými barevnými kreacemi. V tomto rádoby melancholickém počasí jsem si velmi zamilovala polévky, protože ihned po příchodu domů, krásně zahřejí. Teď sice úplně podzim není, ale počasí ho chvílemi občas připomene, a tak mě napadlo, že si uděláme právě dýňovou polévku.

Na tento recept budeme potřebovat:

  • sůl, pepř
  • bazalku
  • 250g dýně
  • 400ml vody
  • zakysanou smetanu
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce oleje

Postup:

Dýni si nejprve oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Semínka vydlabeme a dáme si je bokem (tip co s nimi si brzy můžete přečíst zde). Do hrnce dáme 2 lžíce olivového oleje a lehce na něm osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Po zezlátnutí cibulky přidáme dýni a celé promícháme. Přidáme sůl, pepř, bazalku a celé to zalijeme horkou vodou. Necháme cca 20 minut povařit a poté rozmixujeme.

Polévku podáváme dozdobenou bazalkou a lžičkou smetany, která dodá této hutné polévce tu správnou, ještě krémovější chuť.


Polévka z červené čočky

Máte chuť na něco neobvyklého, a nechce se Vám nic složitého vymýšlet anebo dlouho vařit? Mám tu pro Vás tip na výbornou polévku z červené čočky, která zasytí stejně jako velký vydatný oběd. :)

Na tento recept budeme potřebovat:

  • 250g loupané červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • kmín
  • bazalka

Postup:

Naváženou čočku několikrát skrze sítko opláchneme. Čočku dáme do hrnce a zalejeme vodou, zhruba do poloviny hrnce. Platí, že kolik vody použijete, tak hustou polévku mít budete, záleží tedy jen na Vás. Čočku necháme v hrnci povařit zhruba na 20 minut, a ve vedlejším hrnci si zatím uvaříme brambory s kmínem. Během toho, když se čočka vaří, nakrájíme cibuli a česnek, a i s bazalkou přimícháme k čočce. Z povrchu vařící se čočky postupně sesbíráme pěnu, ve které mohou být zbytky případných nečistot, které se z čočky na začátku nevypláchly. Zhruba po půl hodině scedíme brambory a přidáme je k čočce. Celou směs pak následně důkladně umixujeme. Já osobně mám raději polévku hustější, a tak celou její přípravu směřuji k tomu, aby z ní vznikl téměř krém.

Polévku můžeme ve finále dozdobit lžičkou smetany anebo k ní přikusovat například knäckebrot.

Zdraví v jídle © 2016
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky